V-3 Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue |
Autor Administrator |
V-3 Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue U Laboratoriju za analitičku kemiju i rezidue provodi se široki spektar fizikalno-kemijskih analiza u hrani i vodi s ciljem utvrđivanja kakvoće istih. Laboratorij je akreditiran prema normi HRN EN ISO/IEC 17025, te posjeduje sva potrebna ovlaštenja Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Ministarstva zdravlja.
U laboratoriju je trenutno akreditirano devet metoda: 1. Kakvoća vode - Određivanje pH vrijednosti, HRN EN ISO 10523:2012;
Svake godine planiramo proširenje područja akreditacije za metode za koje su posebno zainteresirani naši kupci. U Laboratoriju za analitičku kemiju i rezidue provode se fizikalno-kemijska ispitivanja u
Kod ispitivanja namirnica najčešće se određuju: vlaga, aktivitet vode, sirovi proteini, masti, pepeo, kolagen, nitriti, polifosfati, ugljikohidrati, kiselinski stupanj, mliječna mast, laktoza i dr. U medu se provode analize određivanja: vode, električne vodljivosti, mineralnih tvari, netopivog dijela, ukupne kiselost, reducirajućih šećera, saharoze, dijastaze, hidroksimetilfurfurola. Prilikom ispitivanja hrane za životinje uz osnovne parametare (vlaga, sirovi proteini, masti, pepeo, vlaknina) određuje se kalcij, fosfor, natrij klorid, mikotoksini (aflatoxin, DON, zearalenon i dr.), octena, maslačna i mliječna kiselina u silaži i dr. U vodi za piće najčešće se određuje: pH, elektrovodljivost, boja, mutnoća, temperatura, rezidualni klor, kloridi, utrošak KMnO4, amonij, nitriti, nitrati, željezo i dr. U otpadnoj vodi najčešći paremetri koji se određuju su: pH, temperatura, BPK5, KPK, suspendirana tvar, ukupna ulja i masti, mineralna ulja, deterđenti anionski i kationski, taložive tvari, ukupni dušik, ukupni fosfor, sulfati i dr. U dogovoru s kupcem naših usluga, a ovisno o njegovim potrebama i zahtjevima laboratorij može obaviti i druge pretrage. Laboratorij daje i tumačenje razultata u analitičkom izvješću obzirom za važeće Pravilnike i deklaracije. Tijekom 2006. godine laboratorij je uselio u nove, adaptirane prostore, koji su napravljeni po svim standardima struke, te je opremljen suvremenom laboratorijskom opremom. U laboratoriju je zaposleno pet djelatnika od čega tri diplomirana inženjera prehrambene tehnologije i dva tehnička suradnika. Djelatnici laboratorija: Štefica Grgić, dipl. ing., stručna suradnica, voditeljica laboratorija |