Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.3. Laboratorij za serološku dijagnostiku virusnih bolesti

Hrvatski veterinarski institut

Z-II.2. Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju

Hrvatski veterinarski institut

Z-IV.3. Laboratorij za patologiju riba

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.2. Laboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju

Kraj Lastova pronađena živa periska Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Ponedjeljak, 14 Lipanj 2021 09:15

Kraj Lastova pronađena živa periska

Kraj Pasadura na Lastovu pronađena je živa periska! Lastovsko otočje tako je postalo najjužnija točka Jadrana na kojoj je zabilježena živa jedinka nakon velikog pomora periski na Mediteranu. Na južnom Jadranu do sada je otkriveno svega nekoliko živih jedinki.
Dobru je vijest objavio Hrvatski veterinarski institut koji radi na dijagnosticiranju bolesti koja je dovela do uginuća periski, te istražuje gdje postoje žive jedinke i radi na njihovoj zaštiti i obnovi populacije periski.
Masovni pomor periske krenuo je prije pet godina iz Španjolske, a u Jadranu je prvo veliko izumiranje periski uočeno prije dvije godine na Paklinskim otocima.
„Kad smo na vanjskim rubovima staništa periski vidjeli da dolazi do uginuća školjaka, prva istraživačka područja koja su nam pomogla u otkrivanju kako i od čega periske ugibaju, te kako se bolest širi, postavili smo u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Mljet na Malom jezeru. Utvrdili smo da je masovno uginuće periski u Jadranu prouzročio parazit Haplosporidium pinnae u kombinaciji s mikobakterijama“, kazao je Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta.
Agresivni parazit podmorjem je širio bolest poput požara i staništa periski brzo pretvorio u njihove masovne grobnice. Zato svaka živa periska koja se otkriva u Jadranu, djeluje poput feniksa.
„Otkriće žive periske kraj Lastova fantastična je vijest jer se činilo da su u najjužnijem dijelu hrvatskog Jadrana sve periske uginule. Periske koje su preživjele, imaju posebnu imunost koja nam je zanimljiva za istraživanje, ali i koja nam daje nadu da bi se populacija periski u Jadranu mogla obnoviti. Sada je važno pronaći što više preživjelih jedinki. Tu molimo i pomoć građana, pogotovo onih koji će ljeto provesti u rekreativnom ronjenju. Ako opaze perisku za koju posumnjaju da je živa, trebaju iznad nje nježno proći kroz morsku vodu rukom, a periska će se, osjećajući vibracije, zatvoriti. Lokaciju žive periske građani potom trebaju prijaviti Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja“, savjetuje Željko Mihaljević, patolog i epidemiolog na Hrvatskom veterinarskom institutu, voditelj istraživačkog tima koji je u zaron kraj Pasadura krenuo nakon dojave lokalnog ribara i pod nadzorom stručne voditeljice Parka prirode Lastovsko otočje Lucije Kapiteli Rakić i biologinje i ekologinje Parka Brune Đuković.


Budući da se periska nalazi na dva metra dubine, radi njezine zaštite od predatora i slučajnih oštećenja zaštićena je privremenim kavezom.
Na to područje Mihaljević je stigao radeći na projektu „Očuvanje plemenite periske u Jadranu“ na kojem Hrvatski veterinarski institut surađuje s Javnom ustanovom More i krš i Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njegovu provedbu koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.
„Kako bismo pomogli oporavku populacije periski u prirodi, na nekoliko smo mjesta u Jadranu postavili kolektore za ličinke periski. Nadamo se da će preživjele periske dati ličinke te da će nam morske struje pomoći u njihovu prikupljanju. Ličinke potom prevozimo u Aquarium Pula gdje se periske uzgajaju kako bismo ih mogli vratiti u more u trenutku kad ih više neće ugrožavati opasni parazit“, rekao je Mihaljević.
Periska je endem Sredozemlja i u Hrvatskoj je strogo zaštićena vrsta. To je najveći školjkaš koji živi u Jadranu. Periske su najčešće visoke između 30 i 50 centimetara, no neke dosežu i visinu od 120 centimetara. Riječ je o izuzetno osjetljivoj vrsti, a njezina prisutnost potvrda je čistoće mora.
Otkrivanje žive periske na Lastovu fotografijama i videosnimkama dokumentirao je podvodni fotograf i urednik časopisa Scubalife Goran Butajla.
Uz Željka Mihaljevića u terenskoj su ekipi Hrvatskog veterinarskog instituta epidemiolog Miroslav Benić i ronioc Angela Bradarić.

 
Emergentni arbovirusi u sjeni pandemije COVID-19 Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Utorak, 01 Lipanj 2021 10:55

WHO 2021 Program

 
PERADARSKI DANI 2022. Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 14 Svibanj 2021 10:48

Poštovani sudionici Peradarskih dana,

U ime Organizatora znanstveno-stručnog simpozija „Peradarski dani“ obavještavamo vas da je, zbog pandemije COVID-19 i nepovoljne epidemiološke situacije, donesena odluka o odgađanju našeg simpozija koji se trebao održati od 19. do 22. svibnja 2021. godine u Poreču.

Novi termin održavanja XIV. znanstveno-stručnog simpozija „Peradarski dani“, je 11. do 14. svibnja 2022.  godine u Valamar Diamant hotelu u Poreču.

Veselimo se ponovnom susretu s vama.

Hrvatski veterinarski institut
Centar za peradarstvo
Zagreb 
Održive inovacije u hranidbi, uzgoju, upravljanju zdravljem te kvalitetom lubina i komarče Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 07:15

Hrvatski veterinarski institut sudjeluje u projektu Interreg Italija-Hrvatska AdriAquaNet. Tijekom dvije godine trajanja projekta, u suradnji s ostalim partnerima postignuti su brojni rezultati koje ćemo kroz radionicu “Održive inovacije u hranidbi, uzgoju, upravljanju zdravljem te kvaliteta lubina i komarče” preliminarno prikazati proizvođačima i zainteresiranim kolegama. Obzirom na epidemiološke uvjete radionica će se održati online korištenjem “zoom platforme”, a zainteresirani su pozvani da pogledaju raspored predavanja i priključe se radionici. Za daljnje informacije obratite se dr.sc. Snježani Zrnčić ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ).

Poziv na radionicu AdriAquaNet

 
Izložba fotografija "OKOM OKO OTOKA" u Veterinarskom zavodu Križevci Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Ponedjeljak, 14 Rujan 2020 07:45

Dana 11. rujna 2020. u Veterinarskom zavodu u Križevcima, otvorena je izložba fotografija pod nazivom "OKOM OKO OTOKA", autora dr. sc. Tomislava Sukalića, našeg kolege i voditelja Laboratorija za dijagnostiku Zavoda. Nismo ni znali da ga privlači fotografija, osobito pejzažna te kadrovi arhitekture i okoliša. Fotografije su nastale tijekom šetnji, na izletima i putovanjima u desetak godina, na desetak otoka, kroz četiri godišnja doba. Na izložbi je predstavljen niz fotografija poput vitkih zvonika, impozantnog svjetionika, tisućljetne masline, osunčanog žala, skrivene spilje, falkuše, suhozida, kamene kuće i sela u kojem vrijeme kao da je stalo. Sve se to ocrtava na fotografiji zamišljenog i pomalo zabrinutog lica starca na rivi; njegov otok se mijenja, njemu pred očima! Prije ove izložbe u Zavodu, dr. sc. Sukalić se u organizaciji Gradskog muzeja Križevci, u srpnju 2020. godine predstavio publici u svojim rodnim Križevcima. Iznimno lijepe i motivirajuće fotografije uljepšati će svakodnevicu zaposlenicima u Zavodu, a sigurno će ugodno iznenaditi i svakog posjetitelja Zavoda. Zato, dođite u Križevce i uvjerite se!

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 24