Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.3. Laboratorij za serološku dijagnostiku virusnih bolesti

Hrvatski veterinarski institut

Z-II.2. Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju

Hrvatski veterinarski institut

Z-IV.3. Laboratorij za patologiju riba

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.2. Laboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju

Upravljanje zdravljem i dobrobiti riba Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Ponedjeljak, 12 Studeni 2018 11:45

HVI je ugostio partnere projekta MedAID (H2020, No. 7217315), radnog paketa Upravljanje zdravljem i dobrobiti riba

 


Partneri radnog paketa 4. Upravljanje zdravljem i dobrobiti riba, projekta MedAID (Integrirani razvoj mediteranske akvakulture) u okviru Obzora 2020, sastali su se 7. i 8. studenog u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu.
Na sastanku su sudjelovali Edgar Brun, Saraya Tavornapanich i Mona Dverdal Jansen iz Norveškog veterinarskog instituta (NVI) iz Osla, Norveška; Anna Toffan, Valentina Panzarin i Francesco Pascoli iz Zooprofilaktičkog eksperimentalnog instituta regije Veneto (IZSVE), OIE referentnog laboratorija za virusnu encefalopatiju i retinopatiju iz Padove, Italija; Alain Le Breton iz dijagnostičkog laboratorija Vet'Eau, Francuska; Nadia Cherif iz Nacionalnog instituta za znanost i tehnologiju mora (INSTM) iz Tunisa, te suradnici na projektu s HVI: Dražen Oraić, Dragan Brnić, Ivana Giovanna Zupičić i Snježana Zrnčić.


Tijekom dvodnevnog sastanka radilo se na slijedećim zadacima:
1)    revizija izvještaja o prevalenciji i ekonomskoj važnosti bolesti koji je pripremljen temeljem rezultata upitnika provedenih kroz radni paket 1., zadatak 1.4. Mapiranje znanja o prevalenciji bolesti i njihovom utjecaju na proizvodnju mediteranskih vrsta riba
2)    finalizacija upitnika o Biosigurnosti, procesima upravljanja biosigurnosti i dijagnostičkim kapacitetima mediteranskih uzgajališta riba kao aktivnost zadatka 4.1. Utvrđivanje rizika relevantnih uzročnika bolesti i emergentnih bolesti u mediteranskom bazenu
3)    rasprava o ciljevima i sadržaju dijagnostičkog priručnika za najvažnije bolesti mediteranskih uzgajanih vrsta riba u okviru aktivnosti 4.2. Jačanje dijagnostičkih kapaciteta harmonizacijom kompetencija za koju je zadužen HVI. Odlučeno je da će priručnik uključiti najvažnije bolesti definirane kao ekonomski važne prije spomenutim mapiranjem. Najprije je razrađen predložak za virusnu encefalopatiju i retinopatiju, a nakon toga i predložak za bakterijske bolesti.
Uz intenzivan rad, gosti su našli malo vremena za večernju šetnju Zagrebom, te su ponijeli kući lijepe dojmove o institutu, glavnom gradu i tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji.

 
Novi doktor znanosti u Hrvatskom veterinarskom institutu Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 06:10

Zaposlenica Instituta, Sandra Petričević, dipl.ing., stručni suradnik u sustavu znanosti u Laboratoriju za analitičku kemiju i rezidue Veterinarskog zavoda Split, podružnice Hrvatskog veterinarskog instituta, obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom „Karakterizacija dalmatinskoga, drniškoga, istarskoga i krčkoga pršuta“ na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu,  dana 23. srpnja 2018. godine, čime je stekla akademski stupanj doktora znanosti.

Iskrene čestitke dr. sc. Sandri Petričević !

 
Otvoren Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a u Velikoj Gorici Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Srijeda, 05 Rujan 2018 09:26

U petak, 31. kolovoza 2018. godine, u Velikoj Gorici je svečano otvoren Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, najmlađa Akademijina znanstvenoistraživačka jedinica. Zavod su otvorili predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić i tom prigodom potpisali Ugovor o osnivanju osnivanju i radu Zavoda kojim se uređuje njegovo osnivanje i unutarnja organizacija te način osiguranja sredstava.
Sa posebnim ponosom ističemo da je u svečanosti otvaranja sudjelovao i zaposlenik Hrvatskog veterinarskog instituta akademik Željko Cvetnić koji je imenovan voditeljem Zavoda.
Djelatnost Zavoda obuhvaćat će znanstvena i stručna istraživanja multidisciplinarnim pristupom u području biomedicinskih, biotehničkih, humanističkih, društvenih i prirodnih znanosti u suradnji s vanjskim znanstvenim i stručnim suradnicima, organiziranje znanstvenih skupova i savjetovanja značajnih za razvoj znanosti i primjenu znanstvenih rezultata u praksi, organiziranje izložaba i radionica s područja znanosti i umjetnosti te objavljivanje rezultata znanstvenoistraživačkog i umjetničkog rada u odgovarajućim edicijama.
Svečanosti otvaranja Zavoda HAZU-a u Velikoj Gorici nazočili su mnogobrojni uzvanici, a istu su, svojom nazočnošću, uveličali  Turopoljski banderij, Fa Turopolje i Umjetnička škola Franjo Lučić.

Objavljene fotografije su preuzete sa portala vgdanas.hr

 
Novi doktor znanosti u Hrvatskom veterinarskom institutu Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Ponedjeljak, 23 Srpanj 2018 09:16

Zaposlenik Instituta, Miroslav Andrišić, dr.med.vet., asistent u internom statusu znanostvenog novaka  u Laboratoriju za analizu veterinarsko-medicinskih proizvoda Odjela za veterinarsko javno zdravstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom „Utjecaj imunomodulatora mikrobnog podrijetla na staničnu imunost svinja cijepljenih atenuiranim cjepivom protiv bolesti Aujeszkoga“ na Veterinarskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu,  dana 06. srpnja 2018. godine, čime je stekao akademski stupanj doktora znanosti.

Iskrene čestitke dr. sc. Miroslavu Andrišiću !

 
Novi doktor znanosti u Hrvatskom veterinarskom institutu Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Srijeda, 11 Srpanj 2018 13:01

Zaposlenica Instituta, Andreja Jungić, dr.med.vet.,  stručna savjetnica u sustavu znanosti  u Laboratoriju za serološku dijagnostiku virusnih bolesti Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta, obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom „Seroprevalencija te određivanje antigenskih i genskih obilježja virusa influence svinja u Republici Hrvatskoj“  na Veterinarskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu,  dana 15. lipnja 2018. godine, čime je stekla akademski stupanj doktora znanosti.

Iskrene čestitke dr. sc. Andreji Jungić !

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 20