Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.3. Laboratorij za serološku dijagnostiku virusnih bolesti

Hrvatski veterinarski institut

Z-II.2. Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju

Hrvatski veterinarski institut

Z-IV.3. Laboratorij za patologiju riba

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.2. Laboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju

XV. simpozij „Peradarski dani 2024.“ s međunarodnim sudjelovanjem Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Srijeda, 05 Lipanj 2024 10:25

U organizaciji Hrvatskog veterinarskog instituta, Podružnice Centar za peradarstvo održan je 15. znanstveno-stručni Simpozij „Peradarski dani 2024.“ s međunarodnim sudjelovanjem od 22. do 25. svibnja 2024. godine u Puli pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske  te pokroviteljstvom World's Poultry Science Association i World Veterinary Poultry Association. Riječ je o najvećem simpoziju o peradarstvu u Hrvatskoj.
Ove godine okupilo se 270 znanstvenika, stručnjaka iz proizvođačkog sektora, veterinara i peradara iz 19 zemalja.
Kroz dva dana održano je 35 usmenih i poster prezentacija iz područja bolesti, hranidbe i tehnologije u peradarskoj proizvodnji, ekologije, dobrobit i veterinarskoj praksi u peradarskoj proizvodnji, kvaliteti i sigurnosti peradarskih proizvoda, genetici, ekonomiji i marketingu, te slobodne teme. Sve prezentacije objavljene su u Zborniku kao radovi u cijelosti i prošireni sažeci.
Na Simpoziju je održan Panel pod nazivom „Cijepljenje protiv influence ptica (ptičje gripe): mogućnosti i ograničenja“. Panelisti su bili izv. prof. dr. sc. Vladimir Savić, dr.med.vet., voditelj nacionalnog referentnog laboratorija za influencu ptica i newcastlesku bolest, Hrvatski veterinarski institut, Centar za peradarstvo, dr. sc. Ljupka Maltar, dr.med.vet., načelnica Sektora za zdravlje i dobrobit životinja, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske, Jakov Ćorić, dr.med.vet., član uprave Gala d.o.o., Bjelovar i Boris Slunjski, dr.med.vet., glavni upravitelj Veterinarske ambulante Koka d.o.o., Varaždin. Panel je vodila Izv. prof. dr. sc. Danijela Horvatek Tomić, dr.med.vet., Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


Dodijeljene su i Plaketa i Priznanja za doprinos razvitku i unaprjeđenju hrvatskog peradarstva u spomen začetnika organiziranog peradarstva u Hrvatskoj prof. dr. sc. Milana Kralja. Ove godine Povjerenstvo za izbor najbolje farme Plaketu je dodijelilo peradarskoj farmi KOKA d.o.o. iz Varaždina, a Priznanja peradarskim proizvođačima: GALA d.o.o., Bjelovar; LUNETA d.o.o., Ludbreg; VALIPILE d.o.o., Sesvetski Kraljevec; VINDON d.o.o., Slavonski Brod; OPG ČURILA IVANA, Ludbreg i AGRO-KLASTER, Vinkovci.