Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.3. Laboratorij za serološku dijagnostiku virusnih bolesti

Hrvatski veterinarski institut

Z-II.2. Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju

Hrvatski veterinarski institut

Z-IV.3. Laboratorij za patologiju riba

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.2. Laboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju

Diseminacija rezultata znanstvenih istraživanja u okviru projekata Hrvatske zaklade za znanost Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Petak, 27 Svibanj 2022 06:09

Djelatnici Hrvatskog veterinarskog instituta, Tina Lešić, mag. ing. biotechn., Valentina Kunić, dr. med. vet., dr. sc. Manuela Zadravec i dr. sc. Dragan Brnić, sudjelovali su na 7. Hrvatskom mikrobiološkom kongresu s predavanjem i dva postera. Kongres je održan u Svetom Martinu na Muri od 24. do 27. svibnja 2022. godine. Time su predstavljeni rezultati dva znanstvena projekta čiji je nositelj Hrvatski veterinarski institut, a financirana su sredstvima Hrvatske zaklade za znanost: TMPmouldRISK – Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (IP-2018-01-9017) i Reco – Rotavirusi u ekosustavu Republike Hrvatske: molekularna epidemiologija i zoonotski potencijal (UIP-2017-05-8580).
Također je važno istaknuti sudjelovanje naše znanstvenice dr. sc. Manuele Zadravec u radu Izvršnog odbora Hrvatskog mikrobiološkog društva u svojstvu nove funkcije tajnice društva.

Naslovi radova:
1.    Valentina Kunić i sur. „Overview of the Rotavirus A genotypes circulating in hospitalized children in wider Zagreb and Split areas during 2020 and 2021“
2.    Tina Lešić i sur. „Diversity of mycoflora on the surface of dry-fermented sausages produced in various climatic regions in Croatia“
3.    Manuela Zadravec i sur. „The ability of aflatoxin production by Aspergillus flavus isolated from Croatian domestic dry-cured meat products“

 
Za razvoj hrvatskog peradarstva nužna njegova suradnja sa znanstvenicima Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Petak, 13 Svibanj 2022 05:17

Kako bi hrvatsko peradarstvo moglo odgovarati na potrebe tržišta u budućnosti, nužna je njegova bliska suradnja sa znanošću.
Istaknuto je to na XIV. Peradarskim danima, znanstveno-stručnom simpoziju u Poreču na kojem sudjeluju znanstvenici i peradari iz 14 europskih zemalja.
Na stanje u hrvatskom peradarstvu trenutačno se snažno odražava situacija u svijetu. Poskupljenje krmiva utječe na rast cijena mesa i jaja.
„Na cijenu krmiva utječe niz čimbenika – od klimatoloških promjena preko korištenja žitarica za proizvodnju bioenergije i rasta njezine potrošnje u Kini do rata u Ukrajini. Stočari sve teže i po sve većoj cijeni dolaze do repromaterijala što ugrožava čak trećinu peradara u Hrvatskoj“, istaknuo je Jakov Ćorić, direktor tvrtke Gala iz Bjelovara, dobitnice ovogodišnje plakete za doprinos razvitku i unapređenju hrvatskog peradarstva.
Hrvatska je trenutačno svojom peradarskom proizvodnjom gotovo samodostatna. Proizvodnjom se pokriva čak 98 posto potreba domaćeg tržišta za jajima te 90 posto njegovih potreba za mesom peradi.


Kako bi potrošači znali odakle je meso peradi, u Hrvatskoj se uvodi znak Dokazana kvaliteta.
„Taj se znak već koristi u proizvodnji jaja, a sada se uvodi i za označavanje mesa peradi. Znak Dokazana kvaliteta podrazumijeva brigu peradara za dobrobit peradi, monitoring nad kvalitetom hrane za životinje te poboljšanu skrb prije i tijekom klaoničke obrade peradi. Sustavno se radi i na utvrđivanju koji je način držanja peradi najbolji za njihovo zdravlje, a sve se veća pozornost pridaje i otisku peradarske proizvodnje na okoliš“, rekao je prof. dr. sc. Zlatko Janječić, koordinator Odsjeka za animalne znanosti Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
U protekle dvije godine na peradarstvo u Hrvatskoj utjecale su, među ostalim, pandemija novog koronavirusa te ptičja gripa. Veterinari ističu kako su koronavirusi peradarima dobro poznati.


„Koronavirusi, kao uzročnici sezonskih prehlada u ljudi, poznati su još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Međutim, prvi koronavirus otkriven je prije 91 godinu, a radi se o uzročniku zaraznog bronhitisa kokoši. Riječ je o virusu koji se vrlo lako i brzo širi. Ima različite simptome, a najčešći su dišni. Kod zaraženih nesilica dolazi do pada nesivosti, a ljuska jajeta slabi“, rekao je doc. dr. sc. Vladimir Savić, zamjenik predstojnice Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta.

Više...
 
Kraj Valuna na Cresu pronađena živa plemenita periska Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Utorak, 10 Svibanj 2022 12:13

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena je živa jedinka plemenite periske.
Periska se nalazi na dubini od 6,4 metra i visoka je oko 30 centimetara. Budući da živi u zoni sidrenja, bit će, po protokolu Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu, zaštićena posebnim kavezom.
Periska je dobila ime DIZ po svojim pronalazačima – Dragutinu Šimatoviću i Zoranu Delibašiću, tehničkim roniocima istraživačkog tima Hrvatskoga veterinarskog instituta koji su podmorje pretraživali podvodnim skuterima. Uz njih u tom su istraživačkom timu dr. sc. Željko Mihaljević, doc. dr. sc. Miroslav Benić i tehnička suradnica Angela Bradarić. Oni već dvije godine sudjeluju u Projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu koji koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja, a sufinancira Fond za energetsku učinkovitost.
Prošle su godine u akvatoriju Valuna dvije žive jedinke plemenite periske pronašli supružnici Denise Aldi Vodarić i Ivan Vodarić iz ronilačkog centra Diving Cres iz Kovačina.


Taj bračni par zaslužan je i za novo vrijedno otkriće. U akvatoriju Valuna na dubini od 24 metra u maloj špilji čiji je otvor širok oko jednog metra, a unutrašnjost duboka četiri, pet metara, u mulju su se pritajile dvije žive jedinke periske. Odmah su kontaktirani stručnjaci izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, biolozi iz Aquariuma Pula i Javne ustanove More i krš koji su se složili da pronađene jedinke pripadaju vrsti Atrina fragilis. Taj školjkaš iz obitelji Pinnidae nastanjuje i sjeverna mora, ne samo Mediteran, a nalazi se uglavnom na dubini od 25 do 50 metara ukopan u mulj. I ovaj nalaz će biti evidentiran, kao i nalazi ostalih školjkaša iz obitelji Pinnidae, kako bi se unaprijedila saznanja vezana uz očuvanje periski nakon njihova masovnog pomora u Sredozemlju.
Otkrića živih jedinki plemenite periske te prikupljene ličinki o kojima se brinu stručnjaci u Aquariumu Pula, svima uključenima u Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu daju vjetar u leđa.
Kao i prošle godine, i ovoga se proljeća postavljaju kolektori za prihvat ličinki plemenite periske koja se razmnožava tijekom ljetnih mjeseci. U kasnu jesen, kad se temperatura mora spusti, kolektori se vade iz mora i pregledavaju, a pronađene ličinke plemenite periske se vrlo pažljivo i brzo moraju transportirati u Aquarium Pula gdje dalje rastu u sigurnim i kontroliranim uvjetima.
Istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta prošli je tjedan postavio kolektore na pet lokacija - dvije u Malom Lošinju i tri na Cresu.
Na Projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu, uz potporu institucija čije su djelatnosti usko vezane za more, odlično surađuju stručnjaci i ronioci zahvaljujući čemu je opstanak plemenite periske, endema Mediterana i najvećeg prirodnog filtera mora, na dobrom putu.
Istraživačkom timu na terenu pomaže i MUP-ov ronilački centar u vojarni Kovčanje u Malom Lošinju. Osim što istraživačima pružaju podršku u smještaju, punjenju boca i skladištenju opreme, ronioci MUP-a sudjeluju i u pretraživanju podmorja te dojavljivanju nalaza živih jedinki periske.


 
Radi suzbijanja hepatitisa E svinjetinu je nužno dobro termički obraditi Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Petak, 06 Svibanj 2022 09:10

Gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj prokužena je hepatitisom E. Na ljude se taj virus koji uzrokuje upalu jetre, najčešće prenosi konzumacijom zaražene hrane. Zbog toga znanstvenici savjetuju građanima da veliku pozornost posvete dobroj termičkoj obradi mesa.

„Na početku sezone roštiljanja građane podsjećamo da meso trebaju dobro ispeći. Virus hepatitisa E (HEV) je vrlo otporan virus koji se može inaktivirati ako se meso peče najmanje 30 minuta na 70 stupnjeva. Na mesu ne smiju biti vidljivi tragovi krvi ni sukrvice“, savjetuju liječnici i veterinari.

Svjetska zdravstvena organizacija godišnje bilježi oko 20 milijuna infekcija hepatitisom E. Iako je virus proširen diljem svijeta, najviše je zaraženih u istočnoj i južnoj Aziji. Posljednjih desetljeća sve je više zaraženih u Europi.

Autohtona prisutnost HEV-a u ljudi u Hrvatskoj dokazana je 2012. godine. Virus je otkriven retropsektivno u krvi bolesnika uzetoj dvije godine ranije.

Epidemiologija i klinička slika oboljelih ovisi o genotipu HEV-a te geografskom području s kojega dolaze. U razvijenim zemljama nalaze se virusi HEV-3 i rjeđe HEV-4, dok u zemljama u razvoju prevladavaju humani genotipovi HEV-1 i HEV-2.

„Hepatitis E u Hrvatskoj često prolazi neprepoznato i nedijagnosticirano jer je ovdje hepatitis E načelno blaga bolest koja ne zahtijeva posebnu terapiju. Hepatitis E treba uvrstiti u diferencijalnu dijagnozu kada se radi o oštećenju jetre. Poseban oprez potreban je za imunosuprimirane bolesnike kod kojih HEV-3 može uzrokovati kroničnu bolest. Kao mjera sprječavanja infekcije virusom HEV-3 preporuča se izbjegavati sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso i mesne prerađevine te konzumirati dobro oprano ili termički obrađeno voće i povrće. Za razliku od Europe, samo u tropskim hiperendemskim područjima hepatitis E uzrokuju humani HEV-1 i HEV-2 koji se povezuju s težim kliničkim slikama posebno u trudnica“, kazala je doc. prim. dr. sc. Oktavija Đaković Rode, pročelnica Odjela za virusologiju Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Više...
 
Objavljena brošura „Mikotoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda“ Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Ponedjeljak, 02 Svibanj 2022 07:43

Poznato je da tradicionalni mesni proizvodi predstavljanju kvalitetne i nutritivno vrlo vrijedne namirnice. Ovi proizvodi se od davnina proizvode na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima diljem Hrvatske, široko konzumiraju u domaćinstvima i predstavljaju važan dio naše gastronomske ponude. Međutim, u postupku proizvodnje, osim razlika u recepturi među domaćinstvima, značajne su i razlike u higijenskim te okolišnim uvjetima, što utječe na razlike u njihovoj kvaliteti i sigurnosti. Istraživanjima je općenito dokazano pozitivno djelovanje površinskih plijesni na kvalitetu ovih proizvoda. Međutim, nekontrolirani rast plijesni mogući je uzrok njihovog negativnog utjecaja na miris, okus i izgled proizvoda te kontaminaciju toksičnim spojevima, mikotoksinima, koje produciraju plijesni pri određenim nepovoljnim uvjetima.
Znanstvena istraživanja u ovom području provode se u okviru četverogodišnjeg istraživačkog projekta financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), naziva „Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača“ (IP-2018-01-9017), čiji je nositelj Hrvatski veterinarski institut (HVI), a voditeljica prof. dr. sc. Jelka Pleadin.

Mikotoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda
Provedena istraživanja po prvi puta daju uvid u koncentracije svih mikotoksina značajnih za mesne proizvode, ujedno uzimajući u obzir utjecaj vrste proizvoda i klimatske uvjete tijekom njihove proizvodnje u svih pet regija Hrvatske. Temeljem prehrambenih navika stanovništva u Hrvatskoj, provesti će se procjena izloženosti potrošača mikotoksinima kroz učestalost konzumacije ove vrste proizvoda. Rezultati istraživanja služiti će za izradu znanstvenog mišljenja kao neophodne znanstvene podloge nadležnim tijelima u području sigurnosti hrane za uspostavu najvećih dopuštenih količina mikotoksina u mesnim proizvodima, a također i proizvođačima u cilju prevencije rasta nepoželjnih plijesni te kontaminacije mesnih proizvoda mikotoksinima.
U objavljenoj brošuri prikazani su rezultati pojavnosti mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima s hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uzorkovanih u svih pet regija Hrvatske tijekom dvogodišnjeg razdoblja (2020. - 2021.). Provedbu istraživanja financirala je HRZZ, a izradu brošure HRZZ uz potporu HVI.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 31