K-2 Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje Ispis E-mail
Autor Administrator   

Tel. 048/279-269, 048/279-259, Fax. 048/279-255

 

Stručnjaci laboratorija:

 

dr.sc.Vesna Jaki Tkalec,dr.med.vet., voditeljica laboratorija - Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Jadranka Sokolović,dr.med.vet., z. voditeljice laboratorija - Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Sanja Furmeg, dipl. sanit.ing.
Maja Kiš, mag. ing. bioproc.

Djelatnost laboratorija

  • mikrobiološke pretrage hrane i hrane za životinje sukladno važećim propisima i planovima samokontrole ili HACCP-a pri subjektu u poslovanju s hranom,
  • kontrola mikrobiološke čistoće radnih površina i objekata
  • mikrobiološka pretraga pitke vode, površinskih voda iz vodotoka i bazena
  • peludna i mikrobiološka analiza meda
  • terensko uzorkovanje hrane, stočne hrane, vode i obrisaka u proizvodnim objektima
  • određivanje ukupnog broja mikroorganizama u stajskom uzorku mlijeka
  • utvrđivanje prisustva tkiva kopnenih sisavaca u sirovinama i hrani za životinje
  • kvalitativno određivanje ostataka antibiotika i sulfonamida u uzorcima hrane
  • praktična edukacija iz područja mikrobiologije

 

Akreditirane metode

  1. Detekcija i brojanje fekalnih streptokoka u vodi - metoda membranske filtracije
  2. Metoda brojanja beta-glukuronidaza pozitivne Escherichia coli -Dio 2:Brojanje kolonija pri 44°C uporabom 5-bromo-4-chloro-3-indolyl beta -D-glucuronide
  3. Horizontalna metoda za otkrivanje Salmonella spp
  4. Horizontalna metoda za otkrivanje Escherichia coli O157
  5. Brojanje uzgojenih mikroorganizama - broj kolonija nacijepljivanjem na hranjivi agar
  6. Detekcija i brojanje Escherichia coli i koliformnih bakterija u vodi - 1. dio- metoda membranske filtracije
  7. Horizontalna metoda za dokazivanje i određivanje broja stanica Listeria monocytogenes - 1. dio: metoda dokazivanja
  8. Horizontalna metoda za dokazivanje i određivanje broja stanica Listeria monocytogenes - 1. dio: metoda brojanja