Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.3. Laboratorij za serološku dijagnostiku virusnih bolesti

Hrvatski veterinarski institut

Z-II.2. Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju

Hrvatski veterinarski institut

Z-IV.3. Laboratorij za patologiju riba

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.2. Laboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju

EFSA-ina kampanja o afričkoj svinjskoj kugi Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Srijeda, 07 Lipanj 2023 10:02

Europska unija najveći je izvoznik svinjetine i proizvoda od svinjetine u svijetu. Godišnje izveze oko pet milijuna tona spomenutih proizvoda, što znači da je riječ o jednoj od najvažnijih gospodarskih aktivnosti u europskom poljoprivrednom sektoru. Sektor uzgoja svinja odgovoran je za 8,5 posto ukupne proizvodnje poljoprivredne industrije u Uniji. Svjetska potražnja za svinjetinom sve je veća, što bi moglo rezultirati rastom proizvodnje u Europi.
Industrija uzgoja svinja i dalje se suočava s ozbiljnom prijetnjom koju predstavlja afrička svinjska kuga. Ta prijetnja uzrokuje značajnu gospodarsku štetu na razini pojedinačnih europskih država i šire. Riječ je o iznimno zaraznoj bolesti koja se trenutno širi dijelovima Europe koji dosad nisu bili pogođeni.
Što je afrička svinjska kuga?
Afrička svinjska kuga zarazna je bolest s razornim posljedicama, a pogađa domaće i divlje svinje. Virus je potpuno bezopasan za ljude no u brojnim je zemljama uzrokovao znatne društveno-gospodarske probleme. Područja pogođena afričkom svinjskom kugom bilježe osjetne financijske gubitke zbog gubitka životinja, ograničenja u pogledu izvoza životinja i mesa, te troškova koje donose mjere za suzbijanje bolesti. Da bi se bolest iskorijenila, može proći i nekoliko godina.
U Europi trenutno ne postoje odobrena cjepiva protiv afričke svinjske kuge, što znači da izbijanje bolesti može rezultirati klanjem velikog broja svinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima.
Bolest je još uvijek prisutna u brojnim zemljama Europske unije (Bugarska, Grčka, Češka, Estonija, Njemačka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka), kao i u četiri zemlje koje graniče s Unijom (Moldavija, Ukrajina, Srbija  i Sjeverna Makedonija). Osim toga, bolest pogađa domaće i divlje svinje iako postoje bitne razlike između različitih područja.
Prepoznajte, spriječite, prijavite
Budući da izbijanje afričke svinjske kuge može imati razorne posljedice, sprječavanje, prepoznavanje i prijavljivanje te smrtonosne bolesti ključni su za njezino obuzdavanje.
Kampanja pod nazivom Stop African Swine Fever (Zaustavite afričku svinjsku kugu) ulazi u četvrtu godinu. Cilj kampanje jest podizanje razine osviještenosti o bolesti među svinjogojcima, veterinarima i lovcima, i to omogućavanjem sveopćeg razumijevanja i znanja o bolesti koje dalje mogu širiti različite nacionalne, regionalne i mjesne organizacije stručnjaka za zaštitu zdravlja životinja. Osim toga, kampanja za cilj ima ubrzavanje dojava o afričkoj svinjskoj kugi i okretanje ka sprječavanju širenja bolesti.
Materijali sadrže pozadinu kampanje, infografiku i gotove objave za društvene mreže. Sve to može se upotrijebiti kako bi se javnost informiralo o simptomima afričke svinjske kuge, sigurnosnim mjerama koje se moraju primijeniti, te organizacijama i osobama koje treba obavijestiti u slučaju sumnje na pojavu bolesti.

Cilj  kampanje,  koju  je  pokrenula  Europska  agencija  za  sigurnost  hrane  (EFSA),  jest  raditi  na iskorjenjivanju afričke svinjske kuge u Europi.
Više informacija dostupno je na sljedećoj stranici:
Europska agencija za sigurnost hrane: https://www.efsa.europa.eu/
Objava za veterinare