Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.3. Laboratorij za serološku dijagnostiku virusnih bolesti

Hrvatski veterinarski institut

Z-II.2. Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju

Hrvatski veterinarski institut

Z-IV.3. Laboratorij za patologiju riba

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.2. Laboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju

Objavljen sveučilišni udžbenik „Plijesni – odabrane značajke, izolacija i identifikacija“ Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Utorak, 13 Prosinac 2022 07:08

Nedugo je objavljen sveučilišni udžbenik „Plijesni – odabrane značajke, izolacija i identifikacija“ koji je proizašao kao rezultat višegodišnje znanstveno-nastavne suradnje između Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta, Zagreb. Autori ovog djela su prof. dr. sc. Ksenija Markov, prof. dr. sc. Jelka Pleadin, dr. sc. Željko Jakopović, dr. sc. Manuela Zadravec i prof. dr. sc. Jadranka Frece.

Osnovna nakana ovog udžbenika je omogućiti čitateljima bolje razumijevanje sveprisutnosti plijesni te načine kontaminacije hrane i hrane za životinje mikotoksinima kao toksičnim tvarima koje plijesni produciraju. Želja nam je da ovaj udžbenik bude koristan studentima, kako u teorijskoj nastavi, tako i u praktičnom dijelu, te znanstvenicima i stručnjacima koji se bave ovim područjem. Udžbenik je tiskan na 150 strana te bogato ilustriran.

Budući da je veliki dio materijala za objavu dobiven kroz istraživanja financirana u okviru istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost, naziva „Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača“, čiji je nositelj Hrvatski veterinarski institut, Institut je i nakladnik ovog udžbenika.