Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.3. Laboratorij za serološku dijagnostiku virusnih bolesti

Hrvatski veterinarski institut

Z-II.2. Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju

Hrvatski veterinarski institut

Z-IV.3. Laboratorij za patologiju riba

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.2. Laboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju

Veterinarski zavod Split obilježio 80 godina osnutka otvaranjem obnovljenih laboratorija Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Srijeda, 11 Prosinac 2013 14:15

Hrvatski veterinarski institut, Podružnica Veterinarski zavod Split, dana 05.12.2013. godine obilježila je 80 godina osnutka, te otvorenje preuređenih laboratorija. Obnovljenu i novo opremljenu zgradu Veterinarskog zavoda Split otvorila je pomoćnica ministra poljoprivrede i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, dr.sc. Mirjana Mataušić-Pišl, a otvorenju su nazočili predstavnici grada Splita i i zamjenik župana županije Splitsko-dalmatinske, gosp Luka Brčić, dekan Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr.sc. Tomislav Dobranić, te ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta, prof. dr.sc. Željko Cvetnić.
Adaptacija i preuređenje zgrade Veterinarskog zavoda Split realizirana je u sklopu Projekta pravnog i institucionalnog usklađivanja u području poljoprivrede s pravnom stečevinom EU, kojeg financira Međunarodna banka za obnovu i razvoj. Ukupno je preuređeno oko 750 m2 prostora i oko 2000 m2 okoliša. Svi su laboratoriji namješteni novim namještajem i laboratorijskom opremom. Ukupna vrijednost projekta je 7 miljuna kuna zajedno sa uloženim sredstvima Veterinarskog zavoda Split.


Veterinarski zavod Split je sudjelovao u više regionalnih projekata EU kao i projekta Ministarstva zdravstva Republike Italije. U tijeku je projekt CAPS2 (Strenghtening of Centres for Aquaculture production and safety surveillance in Adiatic Cross-border Countries) po programu IPA Adriatic Cross-border Cooperation Programme. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.675.206,57 eura. Hrvatski veterinarski institut, Podružnica Veterinarski zavod Split je vodeći partner, a u projekt su uključene 4 zemlje i 8 partnera.
Tijekom 80 godina Veterinarski zavod Split je aktivno sudjelovao u otkrivanju i suzbijanju zaraznih bolesti životinja i zoonoza kao što su boginje ovaca, bjesnoća, bruceloza, tuberkuloza, svinjska kuga, lišmanioza, bolest plavog jezika, leukoza goveda, nozemoza, varoza itd. U proteklim godinama obavljao je svoju ulogu u zaštiti zdravlja ljudi i sigurnosti hrane animalnog porijekla na području četiri dalmatinske županije. Naročiti uspjeh Veterinarskog zavoda Split je imenovanje njegovih laboratorija kao referentnih laboratorija za bolest plavog jezika i bakteriološko i virološko onečišćenje školjkaša u Republici Hrvatskoj od strane Ministarstva poljoprivrede.
Laboratoriji Veterinarskog zavoda Split akreditirani su prema normi HRN EN ISO 17025, a prva potvrda o akreditaciji je iz 2008. godine.