Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.3. Laboratorij za serološku dijagnostiku virusnih bolesti

Hrvatski veterinarski institut

Z-II.2. Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju

Hrvatski veterinarski institut

Z-IV.3. Laboratorij za patologiju riba

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.2. Laboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju

Z-II.1. Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku bakterijskih bolesti Ispis E-mail
Autor Administrator   

Laboratorij za bakterijske zoonoze, u sustavu dijagnostičkih laboratorija Hrvatskog veterinarskog instituta i njegovih podružnica predstavlja stožerni laboratorij u serološkoj, bakteriološkoj i molekularnoj dijagnostici najvažnijih bakterijskih zoonoza (bruceloze, tuberkuloze, leptospiroze i Q-groznice) u Republici Hrvatskoj, a izvan granica prepoznatljiv je po svojoj stručnoj i znanstveno-istraživačkoj djelatnosti. Osim navedenih bolesti, koje čine okosnicu naše djelatnosti, u laboratoriju se vrši i dijagnostika paratuberkuloze, enzootskog pobačaja ovaca, maleusa i durine.

U laboratoriju je trenutno zaposleno 9 ljudi, od čega tri doktora znanosti, dva iz područja biomedicine i zdravstva (dr.sc. Silvio Špičić, dr.med.vet. i dr.sc. Maja Zdelar-Tuk, dr.med.vet.) te iz područja prirodnih znanosti, dr.sc. Sanja Duvnjak, mag.biol.mol., jedna doktorica veterinarske medicine (Irena Reil dr.med.vet. i pet tehničkih suradnica (Ksenija Perković, Silvija Drašković, Marijana Novosel, Anđela Krčelić i Filip Radač). Djelovanje Laboratorija za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku bakterijskih bolesti očituje se u nekoliko razina i segmenata dijagnostike.

U okviru godišnje Naredbe o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju Ministarstva poljoprivrede Laboratorij je zadužen za serološku i etiološku dijagnostiku bruceloze (B. melitensis, B. abortus, B. suis), zaraznog epididimitisa ovnova (B. ovis), tuberkuloze goveda i svinja, leptospiroze, Q-groznice i paratuberkuloze. Osim dijagnostike bolesti iz materijala životinjskog podrijetla, u Laboratoriju se vrše pretrage krvi ljudi, posebice na brucelozu i leptospirozu. U 2014. godini u laboratoriju su se provodili nacionalni programi certifikacije stada slobodnih od bruceloze i tuberkuloze goveda te stada ovaca i koza na brucelozu.

Znanstveno-istraživačka aktivnost očituje se u sudjelovanju u znanstvenim programima MZOŠ-a,  te suradnjom sa srodnim laboratorijima i institucijama u Europi, posebice s O.I.E./ FAO Brucellosis Reference Laboratory, ANSES (Francuska); Brucella Research, Statutory and Exotic Bacterial Diseases, Veterinary Laboratories Agency – Weybridge (Velika Britanija); Veterinary Research Institute Brno (Češka); Veterinarskim institutom u Ljubljani (Slovenija); EURL for Bovine TB: Dept. de Sanidad Animal, Facultad de Veterinaria, VISAVET (Španjolska); ANSES, Department of Ruminants Pathology, Q fever NRL; ANSES, Laboratory for Equine Diseases (Glanders), Francuska, Veterinarskim fakultetom u Sarajevu; Veterinarskim zavodom Mostar (FBiH) te drugima

U 2008. godini u Laboratorij je implementiran sustav kvalitete HRN EN ISO/IEC 17025 te su akreditirane dvije serološke metode za dijagnostiku bruceloze: Rose Bengal test (RBT) i imunoenzimski test (ELISA – B. abortus). U 2010. akreditirana je metoda bakteriološke i molekularne pretrage materijala na uzročnike tuberkuloze goveda. U listopadu 2011. godine, Ministarstvo poljoprivrede imenovalo je Laboratorij referentnim laboratorijem za brucelozu i tuberkulozu u području provedbe veterinarske djelatnosti u Republici Hrvatskoj.

Dr. sc. Silvio Špičić, dr.med.vet., voditelj laboratorija
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ;
Laboratorij: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript