Autor Ivan Brozinčević
|
Petak, 11 Listopad 2024 10:28 |
Održan simpozij i objavljena znanstvena knjiga naslova „Hrvatske autohtone pasmine svinja – kvaliteta i sigurnost od sirovina do gotovih proizvoda“
U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Zavoda za znanstveno istraživački rad Velika Gorica i Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu, dana 8. listopada 2024. u Velikoj Gorici održan je simpozij pod nazivom „Hrvatske autohtone pasmine svinja – kvaliteta i sigurnost od sirovina do gotovih proizvoda“. Tom prilikom predstavljeni su rezultati projekta koji je uključio istraživanje kvalitete i sigurnosti svježeg mesa i gotovih proizvoda triju hrvatskih autohtonih pasmina svinja – turopoljske svinje, banijske šare svinje i crne slavonske svinje.
Projekt je trajao dvije godine te je okupio znanstvenike najvećih ustanova Republike Hrvatske u području kvalitete i sigurnosti hrane životinjskog podrijetla – Hrvatskog veterinarskog instituta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s ciljem usporedbe kvalitete sirovina za proizvodnju te gotovih proizvoda od sve tri hrvatske autohtone pasmine svinja. Na ovom skupu, temeljem rezultata istraživanja, održana su četiri predavanja od strane voditeljice i suradnika na projektu, te je predstavljena i znanstvena knjiga istog naziva kao i naziv projekta, a čiji su autori prof. dr. sc. Jelka Pleadin, akademik Željko Cvetnić, prof. dr. sc. Ivica Kos, prof. dr. sc. Nada Vahčić, izv. prof. dr. sc. Ivan Vnučec i dr. sc. Tina Lešić. Simpozij i predstavljanje objavljene znanstvene knjige vodila je voditeljica projekta prof. dr. sc. Jelka Pleadin iz Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu, zahvalivši se HAZU što je prepoznala značaj ove problematike i financirala istraživanja, kao i Zagrebačkoj županiji na prihvaćenom sufinanciranju projekta.
|