Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.3. Laboratorij za serološku dijagnostiku virusnih bolesti

Hrvatski veterinarski institut

Z-II.2. Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju

Hrvatski veterinarski institut

Z-IV.3. Laboratorij za patologiju riba

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.2. Laboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju

Stručnjaci iz Europe i Azije u HVI-u uče kako kod stoke prepoznati brzoširuće virusne infekcije Ispis E-mail
Autor Ivan Brozinčević   
Četvrtak, 14 Srpanj 2022 16:15

Na Hrvatskom se veterinarskom institutu održava Regionalni seminar nuklearnih i s njima povezanih tehnika za ranu dijagnozu i utvrđivanje bolesti kvrgave kože goveda, boginja ovaca i koza te kuge malih preživača. U seminaru čiji su suorganizatori Agencija za atomsku energiju (IAEA) i Međunarodna organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda, sudjeluje dvadesetak stručnjaka iz jednako toliko zemalja Europe i Azije - od Azerbajdžana i Rusije preko Turske i Grčke do Letonije i Portugala.
Radionica znanstvenike upoznaje s najnovijim spoznajama o bolestima koje su prošloga desetljeća nanijele veliku štetu uzgajivačima stoke diljem Euroazije. Riječ je o bolestima koje se ne mogu prenijeti na čovjeka, no koje je zbog gospodarske štete koju mogu nanijeti, potrebno znati brzo detektirati.
„Nakon naglog širenja bolesti kvrgave kože goveda 2017. godine s područja Azije, preko Turske i Grčke u države istočne Europe, danas je bolest pod kontrolom, ali pojave i dalje nisu isključene. Kuga malih preživača nije do danas zabilježena na području Europske unije, ali prisutna je u pojedinim dijelovima Turske i Izraelu, dok su boginje ovaca sporadički dokazane u Rusiji, Grčkoj i Bugarskoj, a sam izvor infekcije nije prepoznat. Stoga, ove virusne bolesti predstavljaju stalnu prijetnju i za Europu. Radionica u našem institutu sudionike upoznaje s najosjetljivijim i najspecifičnijim metodama koje omogućuju promptnu dijagnostiku navedenih bolesti, međusobno razlikovanje srodnih sojeva virusa, razlikovanje cijepljenih od inficiranih životinja te praćenje infekcije i uspješnosti njezina suzbijanja. Riječ je o imunoenzimnim testovima i različitim protokolima molekularne dijagnostike kojima se utvrđuje prisutnost odsječaka genoma uzročnika, odnosno virusa, u različitim tkivima potencijalno inficirane životinje. Sigurna i brza dijagnostika preduvjet je uspješnog suzbijanja bolesti“, istaknula je izv. prof. dr. sc. Lorena Jemeršić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta. Ta je hrvatska znanstvenica inicijatorica i koordinatorica regionalnog projekta „Jačanje kapaciteta pripravnosti veterinarskog sektora za suočavanje s novim i ponovo pojavljujućim bolestima domaćih i divljih životinja“ u sklopu kojega se održava seminar u Zagrebu.


„Ovo je već druga radionica u nizu koja se na Hrvatskom veterinarskom institutu održava u sklopu velikoga regionalnog projekta čiji su nositelji Agencija za atomsku energiju i Međunarodna organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda. HVI ima dugogodišnje iskustvo u primjeni metoda koje se predstavljaju na seminaru. Ponosni smo što imamo stručnjake koji svoje znanje i iskustvo mogu podijeliti s kolegama iz svijeta“, rekao je izv. prof. dr. sc. Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta.
Predavači na seminaru predstavnici su eminentnih znanstvenih i stručnih organizacija među kojima su IAEA, FAO, istraživački institut Sciensano koji je ujedno i nacionalni institut za javno zdravstvo Belgije, te istraživački institut u Pirbrightu u Velikoj Britaniji.


Praktični dio radionice vode znanstvenici Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta. Voditelj seminara je dr. sc. Dragan Brnić, a voditeljica tehničkog dijela seminara dr. sc. Nina Krešić. Polaznici seminara u radionici sudjeluju uz nadzor dr. sc. Nine Krešić, dr. sc. Ivane Lojkić, dr. sc. Andreje Jungić, Marine Prišlin, dr. med. vet., i Ivane Pišćak, tehničke suradnice.