Objavljena brošura „Mikotoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda“ Ispis
Autor Ivan Brozinčević   
Ponedjeljak, 02 Svibanj 2022 07:43

Poznato je da tradicionalni mesni proizvodi predstavljanju kvalitetne i nutritivno vrlo vrijedne namirnice. Ovi proizvodi se od davnina proizvode na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima diljem Hrvatske, široko konzumiraju u domaćinstvima i predstavljaju važan dio naše gastronomske ponude. Međutim, u postupku proizvodnje, osim razlika u recepturi među domaćinstvima, značajne su i razlike u higijenskim te okolišnim uvjetima, što utječe na razlike u njihovoj kvaliteti i sigurnosti. Istraživanjima je općenito dokazano pozitivno djelovanje površinskih plijesni na kvalitetu ovih proizvoda. Međutim, nekontrolirani rast plijesni mogući je uzrok njihovog negativnog utjecaja na miris, okus i izgled proizvoda te kontaminaciju toksičnim spojevima, mikotoksinima, koje produciraju plijesni pri određenim nepovoljnim uvjetima.
Znanstvena istraživanja u ovom području provode se u okviru četverogodišnjeg istraživačkog projekta financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), naziva „Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača“ (IP-2018-01-9017), čiji je nositelj Hrvatski veterinarski institut (HVI), a voditeljica prof. dr. sc. Jelka Pleadin.

Mikotoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda
Provedena istraživanja po prvi puta daju uvid u koncentracije svih mikotoksina značajnih za mesne proizvode, ujedno uzimajući u obzir utjecaj vrste proizvoda i klimatske uvjete tijekom njihove proizvodnje u svih pet regija Hrvatske. Temeljem prehrambenih navika stanovništva u Hrvatskoj, provesti će se procjena izloženosti potrošača mikotoksinima kroz učestalost konzumacije ove vrste proizvoda. Rezultati istraživanja služiti će za izradu znanstvenog mišljenja kao neophodne znanstvene podloge nadležnim tijelima u području sigurnosti hrane za uspostavu najvećih dopuštenih količina mikotoksina u mesnim proizvodima, a također i proizvođačima u cilju prevencije rasta nepoželjnih plijesni te kontaminacije mesnih proizvoda mikotoksinima.
U objavljenoj brošuri prikazani su rezultati pojavnosti mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima s hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uzorkovanih u svih pet regija Hrvatske tijekom dvogodišnjeg razdoblja (2020. - 2021.). Provedbu istraživanja financirala je HRZZ, a izradu brošure HRZZ uz potporu HVI.