Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.3. Laboratorij za serološku dijagnostiku virusnih bolesti

Hrvatski veterinarski institut

Z-II.2. Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju

Hrvatski veterinarski institut

Z-IV.3. Laboratorij za patologiju riba

Hrvatski veterinarski institut

Z-III.2. Laboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju

Humanost na djelu Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 10 Siječanj 2014 00:07

Stanu Alduk, vremešnu staricu od 76 godina iz Žitnića kraj Drniša, život nije mazio. Cijeli svoj radni vijek od trideset godina radila je u građevinarstvu i to na najtežim fizičkim poslovima kao što je ručno mješanje betona. Nakon Domovinskog rata, na temeljima u ratu srušene kuće, iznašla je dovoljno snage da sagradi novu.

U prosincu 2013. godine, točnije 10. prosinca, Stanu Alduk je zadesila nova tragedija. Na željezničkom prijelazu u Žitniću, putnički vlak koji vozi na relaciji Drniš-Split naletio je na krave koje je Stana Alduk vodila na ispašu te je usmrtio šest krava na licu mjesta, a dvije su kasnije eutanazirane. „Jadna li san, i ja san tila podanj', jadna li san Gospe moja kol'ko se mučin cili život“ – u šoku i nevjerici govorila je Stana Alduk.

Ovu vijest objavili su svi pisani i elektronički mediji te je ravnatelj Instituta, potaknut tragedijom i gubitkom kojeg je doživjela Stana Alduk, odlučio joj na adekvatan način pružiti pomoć. Na kolegiju predstojnika Odjela predložio je da Hrvatski veterinarski institut kupi pet krava i daruje ih Stani Alduk kako bi joj se umanjio nastali gubitak bitan za životno preživljavanje, a kolegij je jednoglasno podržao dani prijedlog.

Uz veliku pomoć Joška Stojanovića, dr.med.vet. iz Veterinarske ambulante Drniš humanitarna akcija pomoći baki Stani je uspješno realizirana.

Ovog tjedna posjetili smo baku Stanu i njezinu obitelj kako bi je upoznali i predali joj darovnicu. Baka Stana nam je sa ponosom pokazala darovane krave, a suze radosnice i iskre zahvalnosti u njezinim očima koje govore više od tisuću riječi, bile su nam dostatna potvrda da smo postupili na ispravan način te da smo iskazali humanost koje u današnje vrijeme tako puno nedostaje.